En amerikansk agent ber om tilgivelse

Se dokumentarfilmen på NRK.

John Perkins var med i en hemmelig gruppe (National Security Agency) som på vegne av USAs regjering gjennomførte de mest skitne jobbene i Sør- og Mellom-Amerika.

Orginaltittel: Apology of an Economic Hit man

Militærkupp, arrangerte valg, politiske drap og forfalskede rapporter var en del av virkeligheten. Foran et rasende publikum i Quito, Ecuador ber han om tilgivelse og unnskyldning for det han har vært med på. Men salen stormes av en folkemengde som vil ha klare svar på hvorfor de har måttet lide så lenge. Filmen gir et interessant og skremmende bilde av hvilke mekanismer som har vært med å styre vår moderne verden, og hvordan USA «bygget» ut sitt imperium ved å bruke skitne metoder.

Bøker av John Perkins:

Confessions of An Economic Hitman Cover

Confessins of an Economic Hit Man (2004).
Boken handler om at han ble rekruttert av National Security Agency og jobbet for et internasjonalt «konsulent firma», han reiste verden rundt – Indonesia, Panama, Ecuador, Colombia, Saudi Arabia, Iran og andre strategisk viktige land. Perkins avslører den skjulte mekanismen av imperialistiske kontrollen bak noen av de mest dramatiske hendelsene de siste tiårene, som fallet av sjahen av Iran (Muhammed reza Pahlavi), mordet på Panamas leder Omar Torrijos, og den amerikanske invasjonen av Panama og Irak.

Ifølge boken, var funksjonen til Perkins å overbevise politikere og den finansielle lederskapet av underutviklede land å akseptere enorme utviklingslån fra institusjoner som Verdensbanken og USAID. Perkins jobb var deretter å presse lånene såg høy som overhode mulig, slik at landene ikke hadde mulighet til å betale tilbake.

Disse landene ble tvunget til å gå med på avtaler, f.eks. avtaler som ikke tjente folket, men som lot store internasjonale selskap komme inn i landet. Perkins argumenterer for at utviklingsland ble effektivt nøytralisert politisk, fikk en enda skjev inntektsfordelig og ble økonomisk ruinert.

The Secret History of the American Empire (2007)
Boken tilfører mer bevis av den negative virkningen av globale selskaper på økonomiene og økologien til fattige land. Han tilbyr også forslag for at selskaper skal oppføre seg mer som gode borgere.

Hoodwinked: An Economic Hit Man Reveals Why the World Financial Markets Imploded–and What We Need to Do to Remake Them (200)

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: