Vardø-radar del av USAs rakettforsvar

Vardø-radaren er en viktig del av det amerikanske rakettforsvaret. Det sier Philip E. Coyle, som har arbeidet i det amerikanske forsvarsdepartementet.

Odd Inge
Ubesvarte Spørsmål
3. mai 2007

Globus II er en meget avansert radar beliggende på Vårberget i Vardø. Radaren ble plassert i Vardø i 1999. Radaren er drevet av etterretningstjenesten og har følgende oppgaver i følge tjenestens nettside:

 • Overvåke verdensrommet
 • Overvåke vårt interesseområde i utlandet
 • Samle inn informasjon til bruk innen forskning og utvikling

Generell informasjon
På slutten av 1980-tallet innledet USA og Norge et samarbeid om å sette opp en radarstasjon i tillegg til den luftforsvaret hadde på Vårberget, dette samarbeidet ble brutt og amerikanerne satte opp den aktuelle radaren som ble kallt Have Stare, på flybasen Vandenberg i California. I 1995 ble norske og amerikanske myndigheter enige om å flytte Have Stare til Vardø. Flyttingen skjedde 1999 og radaren var operativ i 2001.

Radaren er utviklet i og eies av USA, men opereres av norsk personell. Ettersom radaren kun befinner seg rundt 40km fra den russiske grensen, der Russland har store militære baser, har det ført til flere diplomatiske belastninger mellom Norge og Russland. Senest i 2000 hevdet en russisk general at Vardø var blitt et atommål.

Pentagons øye?

Se dokumentaren fra Brennpunkt, NRK: Pentagons øye?

Brennpunkt har fått bekreftet fra det amerikanske forsvaret at opplysningene fra Globus 2 blir sendt til 21 Space Wing, som er den eneste enheten i det amerikanske luftforsvaret med ansvar for varsling av rakettangrep.


Radaren er plassert bare fire mil fra den russiske grensen, hvor Russland har store militære baser. Grafikk: NRK

Norge går i mot en militarisering av verdensrommet , problemet er at Vardø-radaren er en del av USAs rakettforsvar. ABM-avtalen skulle hindre muligheten for etablering av et rakettforsvar mellom supermaktene. USA brøt ensidig ABM-avtalen i 2002 og oppjusterte sin satsing på stjernekrigsprogrammet.


StarWars. Grafikk: Asimut Media

Leverandøren av radaren, det amerikanske konsernet Raytheon, skriver på egne nettsider at Vardøradaren er en del av selskapets oppdragsmengde i forhold det amerikanske rakettforsvaret, lenge etter at radaren er flyttet til Norge. I følge selskapets internettsider er dette arbeidet en del av to offisielt ærklærte rakettforsvarsprogram

Tidligere forsvarsministere Eldbjørg Løwer (V) og Dag Jostein Fjærvoll (KrF) har avvist at radaren brukes i det amerikanske rakettforsvaret. Daværende forsvarsminister Kristin Krohn-Devold ville ikke uttale seg til Brennpunkt om saken.


Stopp Star Wars. Kilde: Friends of the Earth

Kilde
Wikipedia: Globus II
NRK, Brennpunkt: Vardø-radar viktig for rakettfors
NRK, Finnmark: Vardøradar del av amerikansk rakettforsvar

Reklamer

32 Responses to Vardø-radar del av USAs rakettforsvar

 1. Tuddelu sier:

  Dette var veldig gammelt nytt…. Og hva så om dette er en del av USAs rakettforsvar? Er ikke det en ekstra trygghet egentlig?

  En ting som er MER viktig å peke på, er strålingen som radarene i Vardø forårsaker. Alt for mange unge mennesker i Vardø rammes av kreft, og alt for mange har fått cyster i underlivet.

  Jeg er mer bekymret for de langsiktige skadene på mennesker som bor og lever i Vardø, enn om dette er et rakettforsvar.

  Hilsen Vardøværing.

 2. Odd Inge sier:

  Hei Tuddelu

  Jo, kanskje det. Men jeg tror at Norge har liten kontroll her, siden USA eier radaren.

  Kanskje jeg skal redigere innlegget mitt å legge inn strålingen fra radaren? Har du link/kilde?

 3. Goldmanpeak sier:

  En ting som er MER viktig å peke på, er strålingen som radarene i Vardø forårsaker. Alt for mange unge mennesker i Vardø rammes av kreft, og alt for mange har fått cyster i underlivet.

  Jeg er mer bekymret for de langsiktige skadene på mennesker som bor og lever i Vardø, enn om dette er et rakettforsvar.

  Godt poeng! men samtidig, siden vi ikke
  har kontroll med radaren, så kan vi tydeligvis ikke få vite om kreft sprer
  seg som tilfelle av radarbruken? Dessuten
  vi vet om H.A.R.P anleggene, en i Troms
  fylke en antenne i Alaska osv. Hva vet
  vi om skadene på oss fra disse anleggene?
  Svært lite uheldigvis.

 4. tor_6 sier:

  Jeg er opprinnelig fra Finnmark jeg også,og forekomsten av kreft er skremmende over hele fylket.En av kommunelegene som har bodd der opp hele sin tid mente at den var steget med 70 prosent siden 60 tallet.Disse radarene til forsvaret er en ting,men jeg tror nok det har foregått ting på den andre siden av grensen som ingen vet konsekvensene av.Novaya Semlja ligger jo ikke langt unna,og der har man vel tuklet med radioaktive sprengninger siden siste krig.

 5. Hint: Vi har to antenner inne på Vidda også. Aner ikke om de er en del av rakettforsvaret til USA, dog, men de står nå der…

 6. Tuddelu sier:

  Ja tor, det er skremmende.

  Bare i min nærmeste familie har tre personer hatt kreft. To har overlevd, mens en har dødd pga det. Det er snakk om en tante, farmor og farfar.

  Kreftforekomsten bare i Vardø er vanvittig høy. Det bor 2500 mennesker der, og når 3-5 personer dør av kreft hvert år, sier det seg selv hvor høy forekomst det er. Da kommer alle som blir behandlet for sykdommen i tillegg. Nå har jeg ingen offisielle tall på dette, men baserer uttalelsen min på det jeg vet foregår i hjembyen min.

  Jeg aner ikke hvordan det er i resten av øst-finnmark. Kanskje noen andre har tall å komme med?

 7. tor_6 sier:

  #4 GLV
  Hehehe..Det er sikkert noe sånne mind control greier…

 8. Ja så, the New World Order. Avbefolkningen og kontroll! Genielt! Må jo si.

  Det provoserer russerne, er atommål i krig og «kreftmål» i fred!

  Nå har man endelig klart det. Her får man enten dø eller dø!

 9. tor_6 sier:

  #7
  New World Order?Hva er det og hva har det med radar i Vardø å gjøre?

 10. Odd Inge sier:

  Ikke spøk med mind control.

  Les om MK-ULTRA. Det er ikke en konspirasjonsteori, det er en KONSPIRASJON.
  http://en.wikipedia.o

 11. tor_6 sier:

  6b
  Dette har det nok vært forsket på i mange land.Man drev vel med ganske mye rart på norske «pasienter» også i etterkrigstiden,som ikke tåler dagens lys.Tenker da på tilbakestående,sigøynere osv.Nå er det vel ingen enda noen som beviselig har klart å få dette til praksis.Både CIA og andre lands etterretninger har vel prøvet det meste innen både «fjernsyring»,bruk av synske osv,uten at noe av dette syntes å virke.Hva er det forresten som alltid får deg til å trekke fram de amerikanske eksemplene på all mulig elendighet?Finnes det ingen andre som både har makt og som misbruker den like grovt som det USA gjør?

 12. Odd Inge sier:

  Selvfølgelig andre land enn USA. Men jeg henter fram den informasjonen som er lettest tilgjengelig 🙂

 13. btidag sier:

  er det kreftframkallende
  å bo i nærheten av en radar ??

 14. btidag sier:

  at det finnes en radar der
  er som sagt ikke det store scoopet…

 15. Odd Inge sier:

  Ja

 16. tor_6 sier:

  #11
  Alt for å få frem at USA er involvert skjønner du..

 17. Odd Inge sier:

  Det hadde vært kjekt om radaren hadde vært under Norsk kontroll. USA eier radaren, så jeg tror Norge har mindre kontroll enn det de påstår…

 18. tor_6 sier:

  #13
  Nå befinner jo radaren seg på Norsk territorium da.USA er vel dessuten som alliert og regne.Det virker jo som den Russiske bjørn har begynt å våkne igjen,og jeg tror ikke vi skal ha noen illusjoner om at Russland IKKE kommer til å bruke sin nyvunne makt både økonomisk og militært for å sikre egne interresser.Se bare hvordan de bruker hånden på olje og gasskranen mot stater som opponerer allerede,og mer blir det nok.Den demokratiske utviklingen kan vel heller ikke sies å gå i riktig retning om dagen?Man kan si mye om Bush og co,men om litt så tilhører nok verdenshegemoniet andre enn USA,og disse som overtar er enda mer totalitære og brutale mot meningsmotstandere enn det Bush er.Man har tross alt enda en ganske så stor grad av personlig frihet i USA.Hvor lenge tror du feks Griffin og Jones hadde overlevet i Russland som motstandere av Putin?Eller i Kina?

 19. What`s new? Norge er med i NATO, Norge har vært en svært viktig upost for USA`s utplassering av militært materiell.

  Er da ingen som blir sjokkert over denne radarstasjonen!? Og at den driftes av våre allierte er vel heller ikke oppsiktsvekkende?

  Skjønte ikke helt innlegget….

 20. Odd Inge sier:

  ok

 21. Odd Inge sier:

  Russland er slem de og.

  Griffin og Jones hadde vel blitt drept 🙂

 22. Ceeker sier:

  Grundes_lille_Verden (svar):
  Vi har to antenner inne på Vidda også. Aner ikke om de er en del av rakettforsvaret til USA, dog, men de står nå der…
  ——–
  sikker på det er to antenner og ikke tre Grune? Kanskje denne artikkelen kan gi svar…
  ——–

  Eg har til og med registrert tre master nord i landet som sender med ekstrem høg styrke sørover. Eg trur dei har tilknyting til den militære Globus II-radaren i Vardø. Eg ringde Nato og sa kvar mastene var plasserte. Dei likte ikkje det, humrar han.

  http://www.haugesunds

 23. Hva med det anlegget som står på gråkallen i trondheim? Utføres det eksperimenter på trønderne? Forklarer det barten, skinnvesten og iveren etter hjemmebrent? Dette er jo helt vanvittig!

 24. tor_6 sier:

  #17
  AHA…Der har vi det..Jeg har alltid undret meg over det med barten,men nå ser jeg hele sammenhengen..

 25. Odd Inge sier:

  «All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.»

  Arthur Schopenhauer
  German philosopher (1788 – 1860)

 26. Odd Inge sier:

  «All truth passes through three stages. First, it is ridiculed. Second, it is violently opposed. Third, it is accepted as being self-evident.»

  Arthur Schopenhauer
  German philosopher (1788 – 1860)

 27. tor_6 sier:

  #31
  Hansker og vaselin????Grøss.. tror jeg også trenger imunitet..

 28. Odd Inge sier:

  Her var det litt av en diskusjon:)

 29. olepetter_9 sier:

  Ser at du har lagt mer i innlegget.

  Det er USAs ønske om å bygge en ny missile defence-radar, som er årsaken til at Condoleeza Rice er i Russland for tiden for å myke opp det anspendte forholdet de har hatt i noen år nå.

  http://www.spacewar.c

 30. Odd Inge sier:

  Har ikke lagt til mer i innlegget:)

  Her er Norges bidrag til USAs rakettforsvar
  http://www.bt.no/inne

  Bondevik visste ikke om bidrag til rakettforsvar
  http://www.vg.no/pub/

  SV angriper rakettforsvar
  http://www.bt.no/na24

 31. Ceeker sier:

  Denne må du legge med i innlegget 🙂
  Frykter Norge har rakettskjold-hemmeligheter

  http://www.dagbladet….

 32. Odd Inge sier:

  Linken kan ligge akkurat her:)

  Takk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: