Bergen internasjonale filmfestival del 2

Breakdown:

 Bildet er hentet fra BIFF

"Et debattinnlegg mot USAs feilslåtte Midtøsten-politikk

BREAKDOWN prøver å vise hvordan USAs utenrikspolitikk overfor den arabiske og islamske verden er på sammenbruddets rand. Verdens eneste supermakt har de siste årene viet nesten all sin oppmerksomhet mot Midtøsten, men hva er planen for dets innvolvering i den ressursrike og strategisk viktige regionen? Og vil den virke?

Gjennom intervjuer med soldater og frivillige møter vi mennesker som angrer på at de reiste til Irak i den tro at de skulle frigjøre folket og gjenoppbygge landet. Slik de ser det er hjemlandet deres forandret fra et frihetens og rettferdighetens fyrtårn, til nå å være drevet av økonomiske og militære hensikter. Detaljerte arkivopptak, intervjuer med soldater, tidligere CIA-sjefer og ledere for ulike politiske grupperinger, støtter alle opp om samme konklusjon: Styresmaktene i USA har med vilje ønsket å fremprovosere en konflikt i Midtøsten, og har samtidig villedet det amerikanske folket med motivene for å gå til krig.

BREAKDOWN er et klarttalende debattinnlegg mot USAs utenrikspolitikk. Tidligere kunne USA være stolt over å spre en politikk basert på likhet, verdighet og toleranse til andre land. Nå er det helt andre interesser som styrer politikken, hevder dokumentaren."

Paneldebatt: Homeland Security:


fra v.: Debattlederen (husker ikke hva han heter), Robert Young Pelton, Anders Romarheim, Torbjørn Johnsen og Rune Ottosen

"USAs sikkerhetspolitikk brer seg fortsatt over verden, og amerikanske styresmakter bruker media til å bygge bilder av seg og sine fiender. Hvordan forholder Norge og norske medier seg til sin venn i vest?

En debatt om hvordan vi forholder oss til politkken og verdensbildet USA vil mate oss med."

Robert Young Pelon er en journalist fra Canada. Han er med i filmen Shadow Company og forfatter av Licensed to Kill og Hired Guns in the War on Terror – Crown.
Han fortalte oss om leiesoldatene som er i Irak, nå er det rundt 17 000 leiesoldater i Irak. Se dokumentaren Shadow Company for mer informasjon om leiesoldater.

Anders Romarheim (master degree in political science) snakket om Norge og USAs utenrikspolitikk. Han snakket litt om forskjellige grunner til hvorfor vi bør støtte USA og NATO.

Torbjørn Johnsen snakket litt om dokumentaren Breakdown og pekte på at filmen var meget bra de første 30 minuttene, deretter ble den dårligere. Han kritiserte også dokumentarene Breakdown og Why We Fight for å være sterkt imot krig og "left wing". Videre syns jeg at han snakket mye tull, han var den minst polulære fra min side.

Rune Ottosen’s viktigste fagområde er journalistikk. Han pratet en del om media og nevte blant annet at New York Times og Washington Post gav alle leserene en unnskyldning pga at de har missledet leserene anngående krigen i Irak. Hvorfor har ikke VG gjort det samme?

Emily Williams:

Etter paneldebatten kom jeg i kontakt med Emily Williams. Hun er fra USA og studerer no i Bergen. Vi pratet om hendelsen 11/9. Hun var veldig skeptisk til den offisielle versjonen om hva som skjedde under terrorangrepet 11/9. Jeg spurte om hun trodde det var en konspirasjon den 11/9, hun viste ikke, men jeg fikk en følelse om at hun var skeptisk til den offisielle forklaringen. Videre spurte hun meg om hva min mening var, og da svarte jeg at jeg mener at det er en konspirasjon, og at USA står bak.

Shadow Company:


 

 Bildet er hentet fra BIFF

"Leiesoldater blir stadig vanligere, men hvem er de og hvorfor blir de det? Drivende interessant dokumentar

Tusenvis av soldater har siden den amerikanskledede invasjonen av Irak i 2003 tjenestegjort i landet. Noen som vanlige soldater, andre som leiesoldater, uten ansvar eller interesse for hva som skjer, utover personlig økonomisk gevinst. Den drivende interessante dokumentaren SHADOW COMPANY setter fokus på den økende bruken av leiesoldater i Irak og resten av verden.

Fra å være en gruppe forholdsvis utstøtte menn som på 1970- og 1980-tallet streifet rundt i Afrika i påvente av neste krig, har leiesoldatene i dag organisert seg. De har dannet multinasjonale selskaper som leier ut sine tjenester til høystbydende: både private bedrifter, vaklende regimer med behov for våpen og det amerikanske forsvaret. Leiesoldater har blitt Big-Business, og det mangler verken på oppdrag eller på unge gutter som vil friste lykken.

Hovedfokuset i SHADOW COMPANY er lagt til Irak-krigen, men filmen gir også et innblikk i hvem som blir leiesoldater og hvorfor de blir det. Filmen setter spørsmålstegn ved den økende out-sourcingen av militære oppdrag til private kontraktører. Dette er en problemstilling som ikke bare er aktuell i USA, men også i Norge, der militæret stadig bygges ned og i økende grad må kjøpe tjenester det tidligere selv utførte."

Denne dokumentaren var meget bra! Jeg har aldri hørt om disse leiesoldatene og såkalt private military company.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: