Artikkelen om Tortur (Advarsel: Sterk lesning!)

Skrevet av Somanen 10. oktober 2006, klokken 21.33

Anna Politkovskaja hadde søndag 8. oktober deadline for en artikkel om tortur i Tsjetsjenia. Artikkelen skulle på trykk dagen etter. Teksten nådde aldri redaksjonen. Det kan russiske myndigheter være glad for, fordi den torturen russerne bedriver i Tsjetsjenia er så grotesk som fantasien kan være. I en av Amnestys rapporter, kan vi finne noe av det Anna Politkovskaja skulle publisere.

Her heter det blant annet:

”Torturmetoder anvendt av de russiske styrkene som Amnesty har dokumentert, inkluderer: Voldtekt av menn, kvinner og barn; elektriske sjokk; slag i lengre tid, inkludert på kjønnsorganene og på ørene med redusert hørsel eller døvhet som resultat; avkutting av ører og fingre; pinefull lenking over lengre perioder.” Dette er i en viss grad eksemplifisert med navngitte ofre, bl.a. gjengvoldtekt av en kvinne som var gravid i åttende måned.

Rapporten går også nærmere inn på enkelte tortur-metoder :

– ”Slonik” (Elefanten) innebærer at man plasserer en gassmaske på offerets hode og så kutter ut lufttilførselen til vedkommende besvimer. Da tilføres luft igjen. Slik fortsetter man inntil offeret undertegner en ”tilståelse”. Variasjoner av metoden inkluderer å spraye tåregass inn i masken til offeret kaster opp, eller bruk av plastposer i stedet for gassmaske. Kokende vann helles på offerets mage eller nakke.

– ”Lastosjkha” (Svalen). Fangens hender lenkes sammen med håndjern på ryggen, og vedkommende henges så opp etter armene, noe som forårsaker store smerter. Noen ganger blir de slått mens de henger slik.

– ”Konvert” (”Konvolutten”). Offeret tvinges til å plassere hodet mellom knærne, og hendene bindes til anklene med håndjern eller tau. I denne posisjonen blir de slått. Offeret brennes så med glødende sigaretter og blir slått med plastflasker halvfylt med vann.

Den åpenbart verste, som er så ille at ofrene fortsatt har vanskelig for å snakke om det, består i at torturistene fester en elektrode til kjønnsorganene og en til et annet sted på kroppen og så setter på strøm. Det fortelles også om hvordan folk verken får mat eller vann over lengre tid, slik ar de til slutt drikker sin egen og andres urin. Et torturoffer forteller videre om hvordan de spikrer ofrenes hender fast til en bordplate, for deretter å slå dem. Et annet torturoffer har fortalt følgende: De stikker et plastikkrør inn i endetarmen på offeret. Deretter trer de en piggtråd inn i røret, og trekker så dette ut. Så begynner de å dra i piggtråden.

En av de viktigste stemmene vi hadde der, er nå brutalt og blodig brakt til taushet. Nå må det bli slutt på dette. Mordet på Anna Politkovskaja må være dråpen som får begeret til å flyte over for den frie, demokratiske verden. For mange av våre egne ledere er det for sent. De hadde sin tid og sin sjanse, men benyttet den ikke, og må leve med tilsvarende ettermæle. Stoltenberg og Gahr Støre har fortsatt muligheten. Den må de benytte NÅ, og de må forholde seg til det fundamentale, hvilket er tyranniets fremvekst i Russland. Det vil også være den beste måten å hedre Anna Politkovskaja på.

(kilder: – Amnesty Internationals rapport : ”The Russian Federation – DENIAL OF JUSTICE”, publisert i 2002. http://www.tsjetsjenia.no)

Reklamer

3 Responses to Artikkelen om Tortur (Advarsel: Sterk lesning!)

 1. Å herregud.. For en syk, syk verden.

  Hvil i fred, Anna Politkovskaja

 2. Gorandinho sier:

  Saken ble trykket i «Novaja Gaseta» (Den nye avisen), selv om den ikke var helt ferdig. Tragisk det som skjedde i Russland, dessverre er dette russernes svære svarte bakside – for det vanlige folket er bare fantastisk!

 3. Odd Inge sier:

  #2

  USA har en svært svart bakside de å. Bare seh va som skjer i fangeleirene på Guantanamo.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s

%d bloggere like this: